fredag 27 april 2007

Saknar lompe!



Blev just inbjuden till korvgrillning, och kom på att jag saknar lompe! Lompe som i tunnbröd bakat på potatis - lompe som man får korven i i Norge. Undrar om man kan få tag på lompe i Stockholm...? Google gav mig endast ett recept från ICA-kuriren:

Ingredienser ca 12 st:

1 kg kokt skalpotatis
ca 1 tsk salt
2 1/2-3 dl vetemjöl

1. Välj en potatissort som inte kokar sönder för mycket. Låt de skalkokta potatisarna svalna till rumstemperatur och skala dem. Pressa, mosa eller mal dem.
2. Arbeta först in saltet, sedan mjölet, men inte allt på en gång. En bra deg ska vara aningen seg. Mjölåtgången kan skilja sig från gång till gång beroende på potatisens vatteninnehåll. Sedan mjölet knådats in ska lomperna bakas ut på en gång, eftersom degen blir för lös om den får stå för länge.
3. Forma degen till en rulle. Dela i 12 lika stora delar och kavla eller platta med handen ut varje till en kaka, 15 cm i diameter.
4. Grädda vartefter i torr stekpanna på drygt medelvarm platta tills kakorna är vackert brunprickiga på varje sida. Pricka dem om de blåser upp sig i pannan, vilket är alldeles normalt. Lägg dem halvt på varandra i en bakduk som håller dem mjuka medan de svalnar.

Använd gärna potatisrester från middagen, men ställ dem inte i kylskåpet. Nerkylda kokta potatisar ger kort deg och torrare lomper. Lomper blir saftigare ju mindre mjöl man knådar in i degen. Det fordras mer mjöl för att kavla ut kakorna än att klappa ut dem på bordet i rikligt med mjöl som skakas av före gräddning. Något av vetemjölet kan bytas mot rågsikt eller kornmjöl.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag älskar lompe! åt en nyss :) Som tur var hade min mammanyligen varit i norge och köpt.. Men de finns intehär i stockholm, det gör mig arg!